1 lekce - Polévky

3. prosince 2016 v 15:51 | Miskar |  Škola vaření

Polévky

Význam polévek : Podporují chuť k jídlu, trávení a rozmělňování pokrmů v žaludku. Podle složení i sytí.

Už od pravěku jsou součástí jídelníčku a od té doby se ovšem hodně změnily. První polévky se dělaly z vody ve které se vyvařily kosti ze sobů či mamutů. V dnešní době se nejčastěji používají vepřové nebo hovězí kosti. Na celém světě existuje přes sto různých druhů polévek mnohdy i ze zajímavýmy názvy. V moderní gastronomii už nemusí být polévka teplým pokrmem. Existuje i pár polévek které příjemně osvěžující.
Polévky můžeme rozdělit podle různých hledisek.

Chuť - Sladné a slané
Teplota- Teplé ( běžné polévky) a Studené ( letní zeleninové a ovocné polévky)
Zahuštění - Čiré ( vývary z masa ) a Zahuštěné ( jíškou, zátřepkou, zálivkou a nebo základní surovinou)

Základní rozdělení polévek

1) Vývary
2) Hnědá polévky
3) Bílé polévky
4) Přesnídávkové polévky
5) Zdravotní polévky
6) Speciální polévky
7) Zvláštní polévky


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama